5 признака, по които можеш да разпознаеш, че е време да подмениш интериорните си врати

Сега ще разгледаме причините, които могат да Ви подтикнат да смените вратите си, както и признаците, които те самите показват с времето, че е добре да бъдат подменени.

Материал на изработка

Разбира се, гледайки материала, от който са направени – МДФ, HDF или ПДЧ, можем да преценим и издръжливостта им във времето. Например HDF са високопресовани дървесни частици, които са по-устойчиви на температурни промени, както и на влага. Материалът не би следвало да се огъва или деформира, освен ако не е използван за външни атмосферни условия. Останалите материали не са толкова плътни и не са пресовани на такава температура. Tехнологията при производство на интериорни врати е различна, следователно не са и толкова издръжливи. Така че една от причините за подмяна е материалът, от който са направени вратите.

Покритие на материала на интериорната врата

Друг признак е съответно покритието/повърхността на материала. Може да е фолио, ламинат или др. С времето може по ъгълчетата на крилото или в някоя част на касата или первазите (най-често долната част) да бъдат излющени, обелени или захабени.

Интериорна Врата

Промяна на цвета на вратата

Трети знак, отново е свързан с покритието и той е съвсем видим. Става въпрос за изсветляване на цвета на интериорната врата във времето следствие на светлината или захабяване.

Проблеми с пантите

Следваща причина е повреда или скърцане на пантите. Някои крила натежават на пантите във времето и увисват. А доста от опитите да се повдигнат или да се смажат панти при стари врати са почти несполучливи.

Дръжки, брави и обков

Разбира се, накрая ще споменем бравите и дръжките, които са механизми, които рано или късно отказват при ежедневна употреба. Поради неколкократните им смени през годините настъпва моментът, в който това става излишно и най-доброто решение е закупуването на нова врата.

Това са най-честите признаци, по които можете да познаете, че интериорните Ви врати са за смяна. Вместо да губите време пари и усилия в обикаляне и търсене на точния обков, можете просто да вземете по-доброто и по-ефикасно решение, като закупите нови врати за дома си.