Звукоизолация при вратите – оценка за клас на предаване на звука (STC)

Звукоизолацията е все по-популярна функция в дома или работното пространство. Хората се радват на спокойни стаи, където могат да се съсредоточат върху свършване на работа, без да се налага да настройват разсейващите външни шумове. Класът за предаване на звук (STC) помага на клиентите да определят с какъв продукт им е необходимо най-добре да филтрират външния шум от средата си. Тези продукти могат да варират от врати до стени, прозорци и други.

Кога се появяват оценките STC

Оценките на STC възникват през 60-те години, когато хората търсят начин да сравнят врати, прозорци, стени и тавани. През следващите десетилетия системата STC се превърна в популярен начин да се прецени доколко даден продукт ще действа като звукова бариера. Всеки, който търси ефективна звукова бариера, ще вземе предвид степента на STC на продукта, преди да се установи. Материалите на изработка при интериорните врати имат водеща роля за топло и шумоизолацията им.

Какво представлява теста за предаване на звук

Един продукт получава своята STC оценка след преминаване на тест за предаване на звук. Тестът преценява колко добре звукът се движи от една стая, през въпросния продукт, в друга стая. Стените и вратите, които ефективно блокират предаването на звук, получават по-добри резултати от STC, които са под формата на цяло число.

Числовият резултат помага на дизайнерите, когато планират нови сгради или прекрояват съществуващи пространства. Вратата на усамотено място, например, няма нужда да филтрира звука, както врата в натоварена и хаотична среда. Дизайнерите могат да избират продукти с оценка STC, най-добре съобразена с конкретната среда, за да създадат оптимално пространство за своите клиенти.

STC оценките не са нищо ново. Те възникват през 60-те години на миналия век и са прецизно настроени към сегашния модел през 90-те години. Въпреки че оценките на STC остават много важни за избора на най-добрите звукови бариери за дадено пространство, те не трябва да са единственият маркер, разгледан по време на процеса на проектиране. Използването на STC рейтинги като един от многостранните подходи гарантира, че те се разглеждат, без да се фокусират само върху тях, за да се изключат други важни фактори.