Избор на входна врата и заключващите се системи

Решили сте да смените входната си врата? Чудесно! Трябва да знаете обаче какво искате и в действителност от какво имате нужда. Днес на пазара има толкова богат избор, че направо свят да Ви се завие и затова изборът става още по-труден. Нещата, с които е необходимо да сте наясно далеч не е само какъв ще е цветът или моделът. Тук наравно с цялостната анатомия на входната врата – материала, както и пълнежът, е важно да обърнете сериозно внимание и на заключващата система. Все пак работата на входната врата е не само да бъде красива, за да радва очите Ви, а преди всичко да пази Вас и имуществото Ви.

Заключващите системи и механизми се делят основно на две основни групи:

  • механични
  • електронни

Механични

Те се състоят от заключващ механизъм и ключалка. В тези системи влизат всички шипове (подвижни или статични), като тук значение има колко дълбоко влизат същите при заключване и каква е бройката на тези шипове, тоест дали заключването е едноточково, двуточково, триточково и т.н. Тук влизат също патрон и касови брави. Секретните патрони могат да бъдат обикновени, ямкови, с висока степен на сигурност и т.н. Тук естествено, ще е добре да има бронирани капачета по патроните, защото това значително усложнява разбиването им. Тези брави са все още едни от най-често използваните.

Електронни

Това са вградени електромеханични брави. Те се отключват и заключват с карти, чипове или код. Това е изключително удобно, когато трябва да ограничите нечий достъп. При тях не е необходимо да сменяте брави, патрони или да вадите нови ключове, единственото нещо, което трябва да направите, е да му изтриете кода и това е.

Ако вземете предвид описаните малки, но всъщност много важни детайли, е почти сигурно, че ще бъдете удовлетворени от избора си на входна врата. Със сигурност щом отделите допълнително време и внимание по време на избора си и отделите достатъчно време при избора на желания от Вас заключващ механизъм, то и толкова по-дълго време ще притежавате здрава, красива и сигурна входна врата.