Съвети как да изберете вътрешните дръжки на вратите си

Кога ще решите, че ще се нуждаете от дръжки на вътрешните врати? Е, бихте могли да бъдете самостоятелен дизайнер, създаващ дом от нулата и искате да си подсигурите вратите с дръжки или бихте могли да бъдете домашен майстор, който вече има вратите, но който търси перфектните дръжки, които да отговарят на Вашето преустройство и дизайн.

Какъвто и да е мотивът за подмяната, дръжки не се купуват всеки ден и е хубаво да отделите малко време да помислите кой стил е подходящ за Вашите врати.

За толкова години в този бизнес, сме наясно с не едно и две неща за вратите. В момента имаме повече от 300 дизайна на врати, някои съвременни, някои иновативни, други традиционни – и ние трябва да гарантираме, че нашите клиенти имат правилните дръжки на вратите, за да съответстват на тези дизайни на вратите. И така, откъде да започнете търсенето? Първо, възниква въпросът – как да изберете стилът на вратите, а след това по него лесно ще се ориентирате за дръжките.

Вземете решение за обкова на вратата

Грешно е схващането, че при закупуване на вратите, те се продават с предварително фиксирани модели дръжки, ключалки и панти. Но това съвсем не е вярно. Когато купувате врата, Вие трябва да закупите всички тези части, общо известни като обков за врати.

Освен това ще разберете, че дръжките и ключалките не винаги са доставени заедно и ще трябва да купувате всеки артикул по отделно. Ако сте домашен майстор и вече имате брави на вратата си, вероятно ще можете да ги съчетаете с новите си дръжки. В случай, че купувате нови интериорни врати, ще можете да изберете всички три елемента за обкова на вратите. Това, което често е най-простото, когато се нуждаете от дръжки, панти и ключалки, е да купите пакет за обков.

Избор на вътрешната дръжка на вратата

Подхождайте към дизайна на дръжката на вратите по същия начин, по който бихте подходили към всяка друга задача за интериорен дизайн. Помислете каква е цялостната Ви тема в жилището или сградата, за която избирате дръжките. След това помислете за дизайна на помещението, в което ще се използва. Ако сте заложили на традиционен дизайнерски стил в дома си, тогава изборът на модерни дръжки с заострени ръбове е малко вероятно да работи естетически и ако сте отдадени на съвременните извивки, то правите хромирани дръжки на вратата може да не действат като контраст, а просто да изглеждат не на място.

Някои клиенти използват различни дизайни на врати на различни етажи на домовете си. Други предпочитат един и същ дизайн на вратите за цялата къща, а някои от тях залагат на пълна индивидуалност и имат редица различни модели на врати в къщата си.

Когато обмисляте дръжките на вратите си, имайте предвид по-горе изброените опции. Например, ако имате всички едни и същи врати, искате ли хромираните дръжки да послужат за допълнение към тях, или искате да отделите Вашите етажи или стаи с различни дизайни на дръжки? Искате ли дръжките на вратите Ви да имат същия цвят, но да притежават различен дизайн или пъ обратното? Ако сте решили да сте дръзки в дизайна на вратите си и търсите дръжка, която да отразява тази дързост или пък залагате на класическия стил дръжка, която да подчертае индивидуалността на дизайна на вратите Ви. Все въпроси, които трябва да разрешите.

Пасивна дръжка тип „топка” или нормална дръжка на вратата?

Много хора биха казали, че горните два вида са взаимозаменяеми, но в света на специалистите по врати, знаем, че наистина е въпрос на индивидуален вкус. Всички дръжки се движат нагоре и надолу и ще отворят врата, докато пасивната дръжка може да варира – някои са статични дръжки, които се използват за отваряне на врати, а други имат същата функционалност като дръжката на вратите със завъртане и отваряне на вратата.

Пасивна или активна дръжка на вратата – независимо коя сте избрали, искаме да Ви гарантираме, че вратите са еднакво ефективни и имат способността да бъдат затворени плътно. Този избор не би ограничил Вашите дизайнерски решения.

Изготвяне на бюджет за обков за врати

Ако сте домашен майстор или предприемач, вече ще трябва да сте разчели бюджет за врати и да се надяваме и за обкова на тези врати. Ако обаче сте на етапа, в който сега определяте бюджет за дръжките на вратите си, помислете колко често ги използвате. Дръжките на вратите трябва да бъдат издръжливи на силно натоварване.

В повечето стаи от Вашия дом ще ги използвате много пъти в месеца и следователно изборът на по-евтини опции, защото ще спестите парите сега, е малко вероятно да го направите в дългосрочен план. Може да звучи необичайно, но също така трябва да „усетите” дръжката в ръката си. Ако всеки път я усещате неудобна и неподходяща за ръката Ви, то тя ще се изхаби много по-бързо с течение на времето.

Съвет: Хубаво е да се има предвид, че ако дизайнерските Ви врати са солидна инвестиция, няма да искате да монтирате дръжки, които не са със същото качество. Това би обезценило външния вид и стойността на Вашите врати.