Отваряне на вратите навън или навътре

Били ли сте някога в чужбина и сте карали кола отдясната страна на пътя? Не изглежда правилно, нали? Понякога другите националности правят нещата по различен начин. Може би сте забелязали, че вратите в някои страни се отварят навън, докато в Австралия повечето врати се отварят навътре.

За тях е необичайно да отварят входна врата навън, вместо навътре. Има смисъл вратата да се отваря навътре, тъй като осигурява по-добра сигурност и защита срещу суровото зимно време. Обаче това, което работи добре за една държава, не е задължително да е подходящо за друга.

Проучваме защо скандинавските страни в Европа – това са Дания, Норвегия и Швеция и няколко други страни имат врати, които се отварят навън, а не навътре.

Причини за безопасност

Мнозина вярват, че вратите, които се отварят навън са по-безопасни, тъй като позволяват по-лесен достъп за бягство. Всеки попаднал в извънредна ситуация или пожар, бързайки да се измъкне, естествено би натиснал врата, вместо да я дръпне.

Отваряне на аварийна врата

 

По време на църковна служба във Финландия през 19 -ти век, при фалшив сигнал за пожар умират десетки хора. Те били смазани в хаоса, докато бягали към изходните врати и се мъчели да ги отворят. Това довело до нови закони и въвеждането на отварящи се навън врати.

Позволява повече пространство

Апартаментите в Скандинавия традиционно се строят доста компактно. Външните врати, отварящи се навън, могат да създадат усещане за простор.

Там, където сте ограничени по размер, естествено е да искате да чувствате дома си доста просторен и отварящите се навън врати помагат по някакъв начин за постигане на това, като не причиняват никакви неудобстава под формата на препятствия.

Исторически поглед

Преди години къщите в Швеция имали двойни входни врати, едната се е отваряла навън, другата навътре, като работили независимо. Тази необичайна комбинация спомагала за подобряване на изолацията и запазване на топлината в дома.

двойна входна врата

С течение на годините вратата, която се отваряла навътре, започнала да се заменя с единична външно отваряща се врата, която след това станала норма.

Сурово и екстремно време

Скандинавските къщи са изправени пред по-суров климат и издържат на много дъждове и обилни снеговалежи. Вратите, които се отварят навън, помагат за намаляване на количеството вода и сняг, влизащи в имота, като минимизират всякакви щети по покритията. Перфектната входна врата за къща, трябва да осигурява всичко това.

къща пред която входна врата е натрупал сняг

Голяма част от домовете във Флорида в Америка имат отварящи се навън врати, особено тези, построени след 1992 г. Ураганът Андрю, ураган от пета категория, проникна през щата през тази година, причинявайки огромни разрушения. Строителните разпоредби бяха променени в резултат на тежестта на урагана. Тежките предмети, носени от ураган и летящи с много опасна скорост, вследствие на вятъра, имат реално по-малък шанс да пробият отварящите се навън врати.