Нов живот за старата дървена врата

Размерът на усилията, които бихте вложили за възстановяване на стари врати в голяма степен зависи най-вече от факта, дали това е външна врата. Ако вратата не е изложена на метеорологичните условия, може да успеете да се справите с нейното обновяване успешно. Слънцето и дъждът опустошават повечето покрития, но най-вероятно ще трябва да смъкнете външната врата и да я изшкурите до дърво, за да може възстановяването да даде задоволителен резултат. Много по-лесно може да стане, ако свалите вратата и в това положение я шлайфате.

Стъпките, по които да го направите са следните

 1. Дръпнете щифтовете на пантата или ги развийте и свалете вратата. Положете вратата в легнало положение върху предварително постлано парче плат (спокойно можете да ползвате стар чаршаф).
 2. Свалете обковът на вратата с отвертка, включително бравата с патрона и пантите. Ако вратата има прозорец, покрийте го с хартия и монтажна лента.
 3. Отстранете, колкото можете по-голямата част от старото покритие, като леко стържете от двете страни на вратата с помощта на шкурка. Ако покритието не се отлепя лесно, не натискайте стъргалото, или има опасност да повредите вратата. Ако вратата е вътрешна, може да успеете да я възстановите, като оцветите старото покритие и нанесете нов финиш. Ако е така, подгответе вратата с леко шлайфане с шкурка, като използвате специализирана такава за дърво.
 4. Отстранете стария финиш с химически препарат, съдържащ метилен хлорид. Оцветете дебел слой върху едната страна на вратата и го изстържете със скрепер за боя, докато покритието се смекчи. Приложете повече препарат, ако остане някакъв необработен остатък. Неутрализирайте препарата чрез триене на вратата с парцал, напоен със спиртна течност, а след това го направете и от другата страна.
 5. Шлайфайте вратата до голо дърво, с помощта на шлифовъчни машини и шкурка. Дори и да ползвате машина, последното минаване трябва да бъде ръчно.
 6. Почистете вратата, като избършете петната от повърхността с четка и избършете излишната с парцал.
 7. Запечатайте вратата с четка върху чистата повърхност. Полиуретановият лак работи добре за интериорни врати, но ако вратата е изложена на слънце, използвайте лак за яхти. Осигурява по-добра UV устойчивост.
 8. След като първият слой лак изсъхне, завъртете вратата и я боядисайте от другата страна. Окачете вратата след изсъхването на покритието от тази страна на вратата, но все още не поставяйте дръжката и патрона. За всеки случай, поставете кърпа на пода под вратата.
 9. След първата ръка, минете с най-фина шкурка изделието и чак след това нанесете втори слой покритие от двете страни. Нанесете трето покритие, ако е необходимо. Сменете обкова след изсъхването на последния слой.
 10. Съвет: ако възнамерявате директно да боядисвате, най-вероятно няма да Ви се наложи да махате покритието на вратата докато стигнете до дървото. Просто не забравяйте да изстържете всички люспи и неравности.
 11. Внимание! Носете предпазна маска, докато шлайфате и боядисвате и работете в добре проветриво пространство. Не забравяйте да сложите гумени ръкавици и предпазни очила, докато използвате химически препарати.

Ако все пак крайният резултат не Ви устройва, или се чудите как да разберете, дали вратите са за смяна,  винаги можете да посетите шоурум за врати и да се доверите на консултантите, които ще Ви съдействат при избора на най-правилния заместител на Вашите стари врати.