Нов живот за старата дървена врата

Размерът на усилията, които бихте вложили за възстановяване на стари врати в голяма степен зависи най-вече от факта дали това е външна врата. Ако вратата не е изложена на метеорологичните условия, може да успеете да се справите с нейното обновяване успешно. Слънцето и дъждът опустошават повечето покрития, но най-вероятно ще трябва да смъкнете външната врата и да я изшкурите до дърво, за да може възстановяването да даде задоволителен резултат. Много по-лесно може да стане, ако свалите вратата и в това положение я шлайфате.

Стъпките, по които да го направите са следните:

 1. Дръпнете щифтовете на пантата или ги развийте и свалете вратата. Положете вратата в легнало положение върху предварително постлано парче плат (спокойно можете да ползвате стар чаршаф).
 2. Свалете обкова на вратата с отвертка, включително бравата с патрона и пантите. Ако вратата има прозорец, покрийте го с хартия и монтажна лента.
 3. Отстранете колкото можете по-голямата част от старото покритие, като леко стържете от двете страни на вратата с помощта на скрепер. Ако покритието не се отлепя лесно, не натискайте стъргалото, или има опасност да повредите вратата. Ако вратата е вътрешна, може да успеете да я възстановите, като оцветите старото покритие и нанесете нов финиш. Ако е така, подгответе вратата с леко шлайфане с шкурка, като използвате специализирана такава за дърво.
 4. Отстранете стария финиш с химически препарат, съдържащ метилен хлорид. Оцветете дебел слой върху едната страна на вратата и го изстържете със скрепер за боя, докато покритието се смекчи. Приложете повече препарат, ако остане някакъв необработен остатък. Неутрализирайте препарата чрез триене на вратата с парцал, напоен със спиртна течност, а след това го направете и от другата страна.
 5. Шлайфайте вратата до голо дърво, с помощта на шлифовъчни машини и шкурка. Дори и да ползвате машина, последното минаване трябва да бъде ръчно.
 6. Почистете вратата, като избършете петната от повърхността с четка и избършете излишната с парцал.
 7. Запечатайте вратата с четка върху чистата повърхност. Полиуретановият лак работи добре за интериорни врати, но ако вратата е изложена на слънце, използвайте лак за яхти. Осигурява по-добра UV устойчивост.
 8. След като първият слой лак изсъхне, завъртете вратата и я боядисайте от другата страна. Окачете вратата след изсъхването на покритието от тази страна на вратата, но все още не поставяйте дръжката и патрона. За всеки случай, поставете кърпа на пода под вратата.
 9. След първата ръка, минете с най-фина шкурка изделието и чак след това нанесете втори слой покритие от двете страни. Нанесете трето покритие, ако е необходимо. Сменете обкова след изсъхването на последния слой.
 10. Съвет: ако възнамерявате директно да боядисвате, най-вероятно няма да Ви се наложи да махате покритието на вратата докато стигнете до дървото. Просто не забравяйте да изстържете всички люспи и неравности.
 11. Внимание! Носете предпазна маска, докато шлайфате и боядисвате и работете в добре проветриво пространство. Не забравяйте да сложите гумени ръкавици и предпазни очила, докато използвате химически препарати.

Ако все пак крайният резултат не Ви устройва, винаги можете да посетите шоурум за врати и да се доверите на консултантите, които ще Ви съдействат при избора на най-правилния заместител на Вашите стари врати.