Какво всеки трябва да знае за правилната експлоатация на вратите

След като вече сте закупили и монтирали нови врати в дома – входна и интериорни, е важно да се поинтересувате как правилно да ги експлоатирате. По този начин те ще изкарат по-дълго във времето.

Да започнем от входната врата

Без значение, дали сте се спрели на някой от блиндираните ни модели или на изцяло метални, е добре да смазвате веднъж месечно. Както патрончето, така и пантите, за да избегнете по-нататъшни проблеми. Не чакайте да заяде патронът или пантите да започнат да скърцат и чак тогава да предприемете действие. Бъдете винаги крачка напред!

Има случаи, при които е явно, че е време да смените входната врата, въпреки всички усилия, които сте полагали през годините. Понякога е неизбежно.

vrata s klyuch

Блиндираните модели

Те имат една т. нар. г-образна лайсна, която уплътнява крилото отдолу и прави конструкцията по-стабилна. Ако не сте сложили допълнително праг, който да я предпазва от настъпване, рискувате сериозно да я повредите, а това никак не е желателно.

Смазването на обкова важи и за вътрешните врати

Препоръчително е да се отнасяте отговорно и към покритието на Вашите модели. При интериорните врати, то е по-нежно, от колкото при входните, затова внимавайте какъв препарат използвате за почистването им. Добре е той да не съдържа абразивни частици. Когато замърсяването не е голямо, тоест няма видими петна по крилото или касата, може да забършете праха само с леко навлажнен парцал. Задължително използвайте микрофибърна кърпа, която да е мекичка, за да не надраскате, иначе така красивото покритие.

Друг важен фактор, на който трябва да обърнете внимание е, дали Вашите нови модели врати не са в близост до някакъв топлинен източник. Без значение какъв уред използвате за отопляне, неговият пряк досег до вратите би довел до сериозни необратими повреди. Те ще са свързани с нарушаване на цялостната им конструкция.

Инвестирайки една не малка сума пари от семейния бюджет при покупката на нови врати, във Вас се заражда желанието да не се налага да ги сменяте близките поне 10 години. И това е абсолютно възможно! Само трябва да ги пазите.