Какво всеки трябва да знае за правилната експлоатация на вратите

След като вече сме закупили и монтирали нови врати в дома – входна и интериорни, е важно да се поинтересуваме как правилно да ги експлоатираме. По този начин те ще изкарат по-дълго във времето.

Да започнем от входната врата

Без значение дали сте се спрели на някой от блиндираните ни модели или на изцяло метална, е добре да смазвате веднъж месечно. Както патрончето, така и пантите, за да избегнете по-нататъшни проблеми. Не чакайте да заяде патронът или пантите да започнат да скърцат и чак тогава да предприемете действие. Бъдете винаги крачка напред!

vrata s klyuch

Блиндираните модели

Те имат една т. нар. г-образна лайсна, която уплътнява крилото отдолу и прави конструкцията по-стабилна. Ако не сме сложили допълнително праг, които да я предпазва от настъпване, рискуваме сериозно да я повредим, а това никак не е желателно.

Смазването на обкова важи и за вътрешните врати

Препоръчително е да се отнасяте отговорно и към покритието на вашите модели. При интериорните врати то е по-нежно, от колкото при входните, затова внимавайте какъв препарат използвате за почистването им. Добре е той да не съдържа абразивни частици. Когато замърсяването не е голямо, тоест няма видими петна по крилото или касата, може да забършете праха само с леко навлажнен парцал. Задължително използвайте микрофибърна кърпа, която да е мекичка, за да не надраскате, иначе така красивото, покритие.

Друг важен фактор, на който трябва да обърнете внимание е дали вашите нови модели врати не са в близост до някакъв топлинен източник. Без значение какъв уред използвате за отопляне, неговият пряк досег до вратите би довел до сериозни необратими повреди. Те ще са свързани с нарушаване на цялостната им конструкция.

Инвестирайки една не малка сума пари от семейния бюджет при покупката на нови врати, във вас се заражда желанието да не се налага да ги сменяме близките поне 10 години. И това е абсолютно възможно! Само трябва да ги пазите.