От какво се изработва интериорната врата и качествена ли е тя?

Когато дойде време за смяна на интериорните врати, започвате да се чудите, от къде да си ги закупите, защото търсите качествени и на добри цени. Харесвате си модел, който Ви грабва окото само по външен вид, но знаете ли от какво е изработена вратата? Сега ще Ви дадем малко информация за видовете изработки на интериорни врати. Има по-евтини, но и по скъпи материали.

Вътрешна част на крилата

ХДФ структура

Най-доброто, което се предлага сред интериорните врати е изработка от дървен материал от най-високо качество – ХДФ материал. Той е здрав с допълнително дървено подсилване във вътрешността си. С тази структура на крилото, можете да разчитате на напълно достатъчна топло и шумоизолация. Средно, едно такова крило като тези е около 40-45 кг, което го прави доста стабилно.

Структура под формата на пчелна пита

Другия вид структура на крило, при интериорните врати, е тип пчелна пита. Този вид структура е характерна и можете да я познаете винаги, по наподобяващите пчелни кутийки форми. Всъщност, тя представлява пресована структура от дървени частици, които са подредени в ред и специфична форма. В така направените кутийки се запазва въздух като във въздушен джоб и доколкото дървото е добър изолатор, в този джоб се запазва стандартна температура и така се изолира помещението. Като клас можем да кажем, че той е базов, но си има своите плюсове. Вратите с подобна изолация са с олекотена конструкция и се затварят по-безшумно.

Другия предпочитан вид структура е перфорираното ПДЧ, то осигурява още по-добра изолация.

Разликата между материалите – ПДЧ, МДФ и ХДФ

Производството на интериорни врати е решено в няколко направления от материали, които има своите специфични технологични качества.

  1. Пресованите дървесни частици се крият под абривиатурата ПДЧ. Плоскостите са направени от слепени със смоли и пресовани много малки частички от дърво, за да може плоскостта да бъде устойчива.
  2. МДФ е материал, чиито фибри са с плътност на средно ниво. Отново става въпрос за пресована дървесина при много висока температура, с добавка на спойващи лепила, но с по-добро качество на получените плоскости.
  3. ХДФ плоскостите се отличават с още по-висока твърдост и устойчивост. Технологията на производство (сухо и горещо пресоване) цели, получаването на листов материал, в който са вложени, както естествени дървесни видове, така и повече естествени смоли и лепила. ХДФ наподобява МДФ, но е с доусъвършенствана технологията, така че крайния продукт е доста по-устойчив.

Покрития при интериорните врати

Следващият етап от избор на интериорна врата е информация не само, от каква конструкция е изработена вратата, а и за самото ѝ покритие. Различните серии са изработени с различни видове покрития.

  1. Например, първият вариант е врати са с покритие от топлопренесено PVC фолио, поставено машинно.
  2. Следващият клас от категорията на покритията е 3D полипропиленов ламинат – LVC покритие, което представлява луксозен винилов филм, щампован с дървесен релеф. Релефна структура със защита от надраскване и устойчивост на влага и топлина.
  3. Другият тип покритие е Еко фурнир. Той е отличен аналог на естествения дървесен фурнир, като не му отстъпва нито визуално, нито по характеристики.
  4. И на последно място, но не и по качество е най-високия клас покритие, което се среща при интериорни врати, а именно импрегнирани дървесни частици с меламинови смоли. Такъв вид покритие придава завършен вид на вратата. Спада към високия клас за влагоустойчивост и износоустойчивост.

Накратко Ви откроихме основните елементи на изработка при интериорните врати, за да успеете да вземете своето решение, когато Ви се наложи да сменяте вратите си вкъщи.