Как да предпазим стените от вратите

След основен ремонт на жилището най-неприятно е още в първия ден да нараним стените. Това може да се случи в следствие на довършителни ремонтни дейности, пренасяне на мебели, обзавеждане и др. За да спасим новобоядисаните стени трябва да се работи с повишено внимание и въпреки всичко това може да не е достатъчно.

Вратите са предразположени на опасност от наранявания и то доста често. Срещу тях обаче има сигурно противодействие – поставянето на стопер, който да ограничава движението на крилото. Така може лесно да се предпази стената от удари и евентуални повреди. Това е добре, както за нея, така и за самата дръжка на вратата. При удар със стената, нейното покритие може също да бъде увредено и в зависимост от силата на удара, дори дръжката да бъде счупена.

Възможни модели стопери

Силиконов стопер за врата

На пазара се предлагат различни видове стопери. Често срещани са моделите, които се закрепват към пода. Предлагат се различни модели, според закрепването им – някои се фиксират чрез залепване, а други се поставят чрез дюбели. Цветовете и моделите също са многообразни, за да могат да се покрият възможно повече интереси на клиентите. Като цвят най-търсеният вариант е този, който се съчетава с подовата настилка. Предлагат се и модели, които са силиконови, прозрачни и лесно се вписват във всяка обстановка.

 

Към моделите за под съществуват и такива от две части – стопер с магнит и метална планка за крилото на вратата. Планката се фиксира на мястото, където крилото ще се удря в стопера. Така вратата има опция да остане в отворено положение и дори при течение да не се затваря.

Много търсени са вече и вариантите, които се закрепват за стената. там е важно къде ще се постави. Трябва да се прецени точното място, където дръжката се удря в стената и там да бъде монтиран стоперът.

За детски стаи са много подходящи модели изобразяващи животинчета – зайчета, костенурки, мечета и др. Така освен функционални, те ще бъдат и декорация в стаята, вписвайки се лесно и няма да бият на очи.

Самозалепващ стопер

След приключването на ремонта започват притесненията всичко ново да се опази за възможно най-дълго време. В ежедневието обаче се случва да не се съобразява всичко с това как се отваря вратата и къде опира крилото ѝ. Повредите при експлоатация на всяко нещо са неизменна част от употребата му, но с лесни трикове можем да улесним ежедневието си, така че се възползвайте от практичността на стоперите.