Анатомията на външната врата

Когато реконструирате или изграждате нов дом, изборът на входна врата е важна част от целия процес. Въпреки това, когато решавате за врата, трябва да вземете предвид цялото тяло, а не само плочата на вратата. Разбирането на анатомията на външната врата и целта на всяка част, ще помогне за опростяване на процеса при покупката.

Видове материали и части

Основният компонент на вратата е плочата на вратата. Плочата на вратата може да бъде изградена от дърво, фибростъкло или стомана. Вратите се състоят от два панела, подпечатани с дизайн и след това се пълнят с изолационен материал. Дървените врати използват стилни конструкции, като се присъединяват към множество компоненти, за да създадат цялостен дизайн. Терминологията в тази статия може да се приложи към всяка врата от дърво, фибростъкло или стомана.

Вертикалните компоненти на входната плоча са стилове, а хоризонталните компоненти – релси. Стилът, в който се намира заключващият механизъм, се нарича заключващ стил. Стилът, прикрепен към пантите, се нарича шарнир. Горната релса е разположена в горната част на плочата на вратата, а долната релса е разположена в долната част. Панелите са разположени между стилове и релси. Панелите могат да бъдат плоски или повдигнати, с различни повдигнати опции като двойно повдигнато бедро. Формоването около панелите се нарича залепващо и се предлага в различни опции, включително стилове оволо и шейкър. Стилът между два панела се нарича мулион.

Външните врати могат да с дървени или метални каси. За изключителен завършен вид има решения за обличане на касата на входната врата с МДФ материал. Обикновено със същата цветова гама.

Опции за стъкло

Врата с лайт стъкло

Плочите на вратите могат също да съдържат стъкло, което да позволява светлина. В производството това стъкло се нарича лайт. При добавяне на стъкло към плоча на вратата се използват два метода. Първият е вложка, прикрепена към вратата, като се използва рамка, която стърчи от повърхността около периметъра на лита. Вторият метод е процес на промиване на стъклопакет, при който лайт стъклото се вгражда директно във вратата по време на производството. Последният метод е по-естетически приятен и осигурява по-високи стойности на изолация.

Опции за заключване

Има три вида заключващи механизми. Цилиндрична брава е традиционният заключващ механизъм, който се прилага през отвор в стила на вратата. Тя осигурява стандартна сигурност. Защитната ключалка е разположена в вдлъбнатина във вратата, упомената като вратичка и осигурява допълнителна сигурност. Многоточково заключване е прикрепено към ръба на вратата и има три заключващи точки. Това е най-добрият вариант за сигурност и поддържане на плътно уплътнение срещу външните неблагоприятни условия.